• 1

  • 2

  • 3

  • 4

Copyright 2024 - Custom text here

Witaj!

 

Teraz przedstawię przepis na pyszny sernik z truskawkami :)

Składniki:

 

  • 1 kg twarogu sernikowego (zmielonego, z wiaderka)
  • 1 mała paczka (ok. 100 g) biszkoptów lub Delicji z czekoladą
  • 600 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki mleka
  • 150 g śmietanki 30% lub 36%
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru lub ksylitolu

Przygotowanie:

  • Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu odejmując 50 ml wody. Po przygotowaniu przelać galaretkę do czystej miski w celu szybszego ostudzenia i odstawić.
  • Truskawki opłukać i dokładnie osuszyć, oderwać szypułki.
  • Na dno tortownicy o średnicy 26 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na spodzie poukładać biszkopty lub Delicje (czekoladą do góry).
  • Żelatynę zalać 5 łyżkami gorącej wody i cały czas mieszając rozpuścić. Dodać mleko i wymieszać.
  • Do większej miski włożyć twaróg sernikowy, dodać śmietankę, cukier puder lub ksylitol, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką.
  • Do jeszcze ciepłej i płynnej żelatyny dodać 1 - 2 łyżki masy serowej i wymieszać rózgą. Dodać kolejne 2 - 3 łyżki masy serowej i znów wymieszać rózgą. Powtórzyć jeszcze z kilkoma łyżkami masy serowej, następnie przełożyć całość do pozostałego sera w misce i wymieszać rózgą na jednolitą masę.
  • Dodać 2/3 ilości pokrojonych na połówki truskawek, delikatnie wymieszać łyżką i wyłożyć na spód z biszkoptów, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie galaretka wystudzi się a sernik lekko stężeje.
  • Wyjąć sernik z lodówki i powciskać w niego resztę truskawek pokrojonych na połówki. Łyżką wylewać galaretkę i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

 

f t g