Przepisy
Przepis na ciasto
Super User
Szczegóły:
Kategoria: Bez kategorii
| Opublikowano: 11 czerwiec 2017
| Odsłony: 43
Witaj!
Teraz przedstawię przepis na pyszny sernik z truskawkami :)
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego (zmielonego, z wiaderka)
- 1 mała paczka (ok. 100 g) biszkoptów lub Delicji z czekoladą
- 600 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 łyżki żelatyny
- 1/4 szklanki mleka
- 150 g śmietanki 30% lub 36%
- 1 op. cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki cukru pudru lub ksylitolu
Przygotowanie:
- Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu odejmując 50 ml wody. Po przygotowaniu przelać galaretkę do czystej miski w celu szybszego ostudzenia i odstawić.
- Truskawki opłukać i dokładnie osuszyć, oderwać szypułki.
- Na dno tortownicy o średnicy 26 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Na spodzie poukładać biszkopty lub Delicje (czekoladą do góry).
- Żelatynę zalać 5 łyżkami gorącej wody i cały czas mieszając rozpuścić. Dodać mleko i wymieszać.
- Do większej miski włożyć twaróg sernikowy, dodać śmietankę, cukier puder lub ksylitol, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką.
- Do jeszcze ciepłej i płynnej żelatyny dodać 1 - 2 łyżki masy serowej i wymieszać rózgą. Dodać kolejne 2 - 3 łyżki masy serowej i znów wymieszać rózgą. Powtórzyć jeszcze z kilkoma łyżkami masy serowej, następnie przełożyć całość do pozostałego sera w misce i wymieszać rózgą na jednolitą masę.
- Dodać 2/3 ilości pokrojonych na połówki truskawek, delikatnie wymieszać łyżką i wyłożyć na spód z biszkoptów, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie galaretka wystudzi się a sernik lekko stężeje.
- Wyjąć sernik z lodówki i powciskać w niego resztę truskawek pokrojonych na połówki. Łyżką wylewać galaretkę i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.